Outdoorkleding – Richtlijnen voor comfort

De meesten van ons hebben voorkeuren voor temperatuur en zelfs vochtigheid waar we ons prettig bij voelen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe verschillend uw bestemming kan zijn van deze, wanneer u zich voorbereidt om te vertrekken. Er is een breed scala aan outdoorkleding beschikbaar, als we maar de tijd nemen om over onze behoeften na te denken. Het werkt altijd beter als kleding aanpasbaar is en ook werkt bij temperaturen die iets boven en onder de verwachtingen liggen.

Hier zal ik proberen Verwarmde bodywarmer enkele van mijn voorkeuren tijdens het reizen te delen, wat ideeën zou kunnen opleveren voor degenen die ze willen.

Kleding voor wandelingen Ik ga er hier van uit dat dit een eendaags scenario is, waarbij het laatste wat ik wil, is dat er meer gewicht op mijn schouders komt te staan. Voor zulke dingen geef ik de voorkeur aan sterke katoenen kleding met mouwen, om me te beschermen tegen eventuele krassen. Ik heb een licht jack dat winddicht is als het koeler wordt dan ik verwacht. Dit dient zowel voor lichte warmte als bescherming tegen wind/regen.
Kleding voor sneeuw: ik gebruik zoveel mogelijk lagen die ik naar tevredenheid kan toevoegen of verwijderen. Het houdt ook mijn aantal verschoningen laag, omdat het verwisselen van een buitenlaag die nat wordt vaak voldoende is om het comfortniveau te herstellen. Water- en winddichte buitenste laag is het halve werk, en verrassend genoeg negeren veel mensen dat. Felle kleuren zijn goed en houden me zichtbaar (en voelen me ook vrolijk).
Kleding voor dieren in het wild: De felle kleuren zijn uit. Ik wil nu onzichtbaar zijn. Ik ben terug naar kleding met volledige mouwen om de onvermijdelijke muggen, schrammen en ander kwaad te bestrijden om mijn huid in een dicht bladerdak te krijgen. Het zal vast ook vochtig zijn, dus ik ga voor dun katoen dat ook bij het minste briesje uitdroogt.
Kleding voor Himalaya op grote hoogte: Nogmaals, maximale dekking, iets dikker, maar vertrouwt meestal op lagen kleding dan “moeilijk in te pakken” zware spullen. Ik probeer dingen mee te nemen die ik meestal de klok rond kan dragen, in plaats van veranderingen nodig te hebben die kostbaar verlies van lichaamswarmte met zich meebrengen. Ik draag het spul ook de klok rond, want de hitte van de dag is bedrieglijk en de lichtste wind en schaduw zorgen voor een chill-factor.
Kleding voor kampen: Afhankelijk van waar ik ben, maar korte broeken hebben nu hun eigen geldige plek in mijn tas. Dat geldt ook voor drijvers, maar ik behoud mijn standaard volledige dekking voor avontuurlijke activiteiten. Warmtevereisten op basis van waar ik heen ga.
Kleding voor bergbeklimmen/andere bergsportactiviteiten: Geen flodderige kleding. Alles moet netjes dicht bij mijn lichaam blijven en geen belemmering vormen voor lichaamsbewegingen of apparatuur. Rekbare panty’s maken vaak deel uit van mijn verpakking voor dit soort dingen. Een jas of zo voor rusttijden als het koud is. Tijdens het klimmen zal mijn lichaamswarmte me zeker goed houden, zolang ik niet op een nachtelijke klim in de Himalaya zit.
Dit kan zo doorgaan, maar ik denk dat het basisidee vrij duidelijk is. Ik wil graag enkele waarnemingen uit ervaring delen. In de Sahyadri, tijdens een moessonwandeling, is het veel comfortabeler om nat te worden in de regen en op de bestemming uit te drogen/om te kleden dan te worstelen om de stortbui uit de buurt van de kleding te houden. Het wordt hier zelden erg koud, en meestal is dikke kleding voldoende voor warmte, zelfs als deze nat is. Hoewel het dragen van een of ander winddicht iets goed kan zijn in de zeldzame periode van koud weer. De meeste wandelingen zijn redelijk kort en de hitte van de training werkt erg goed totdat de onvermijdelijke berggrot wordt bereikt. De sleutel is om absoluut alles in plastic zakken te verpakken (deze kunnen na het drogen vele malen worden hergebruikt), zodat je een echt droge set kleren hebt om te dragen bij het reiken.
In gebieden als Ladakh en Spiti merk ik dat dikke lagen me bescherming bieden tegen zowel hitte als kou, en ik ben het gezondst wanneer de verandering in de hoeveelheid kleding tussen dag en nacht minimaal is. Het klinkt misschien gek, maar ik ben lang genoeg gebleven om met heel veel opties te hebben geëxperimenteerd, en dit is wat het beste bij me past.

Tijdens wildlife-tochten merk ik dat ik vaak in een resort verblijf, en ik probeer een stel kleren bij me te hebben om daar rond te dragen, zodat ik er niet de hele dag uitzie als een slordige kluwen van de mensheid. Wildlife-tochten hebben over het algemeen meer kledingwissels nodig, omdat de luchtvochtigheid ze snel onbruikbaar kan maken door transpiratie. Moessonwandelingen zijn ook kledingintensief, aangezien kleding hier heel snel nat wordt in de stortregens, en er is geen sprake van dat ze uitdrogen – de luchtvochtigheid is bijna alsof je in een zwembad loopt.